Vaše poloha:
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
(Foto: canva.com)
Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů
(Foto: canva.com)

07.04.2024

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Medvědí česnek, či česnek medvědí, je jedním z nejzajímavějších a chutných jarních darů přírody. Jeho jemná, ale výrazná chuť dodává pokrmům nezaměnitelnou aromatickou chuť. V následujícím článku vám představíme pět receptů, které obsahují medvědí česnek v různých podobách. Připravte se na chuťovou explozi.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Recept na pesto z medvědího česneku
  • Recept na rizoto z medvědího česneku
  • Recept na krémovou polévku z medvědího česneku
  • Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem
  • Recept na máslo z medvědího česneku

 

 

Recept na pesto z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 100 g čerstvého medvědího česneku
  • 50 g parmazánu
  • 50 g piniových oříšků
  • 100 ml olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. Medvědí česnek důkladně omyjte a osušte.
  2. V mixéru smíchejte medvědí česnek, parmazán, piniové oříšky a citronovou šťávu.
  3. Postupně přilévejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Dochutíme solí a pepřem. Pesto je hotovo

 

Recept na rizoto z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 300 g rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku medvědího
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

 

Postup:

 

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte nastrouhaný medvědí česnek a rýži a restujte, dokud rýže nezesklovatí.
  3. Zalijte vínem a nechte vypařit.
  4. Postupně přilévejte vývar, za stálého míchání, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
  5. Přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.

 

Recept na krémovou polévku z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 500 g medvědího česneku
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

 

Postup:

 

  1. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a brambory.
  3. Přidejte medvědí česnek a zalijte zeleninovým vývarem.
  4. Vařte, dokud není zelenina měkká.
  5. Polévku rozmixujte na hladkou konzistenci a přidejte smetanu.
  6. Dochutíte solí a pepřem.

 

Recept na kynuté bulky s medvědím česnekem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 stroužky medvědího česneku
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • vejce na potření

 

Postup:

 

  1. Mouku smíchejte se solí, cukrem a droždím.
  2. Přidejte prolisovaný medvědí česnek a promíchejte.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a postupně přilévejte mléko, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto nechte kynout alespoň hodinu.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a formujte buchty.
  6. Buchty nechte ještě chvíli kynout a poté potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.

 

Recept na máslo z medvědího česneku

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 200 g másla
  • 2 stroužky medvědího česneku
  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. Máslo nechte změknout.
  2. Medvědí česnek jemně nasekejte a smíchejte s máslem.
  3. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Máslo s medvědím česnekem uložte do lednice a nechte ztuhnout.
  5. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jako přílohu k masu.

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na povidlový koláč s drobenkou: Neodolatelná klasika

Povidlový koláč s drobenkou je tradiční česká pochoutka, která nikdy nezklame. Tento koláč spojuje sladkost povidel, křupavost drobenky a jemnost těsta do jednoho lahodného celku. Naučte se, jak připravit tento jednoduchý, ale přesto vynikající dezert, který si zamiluje celá rodina.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Recept na pařížské věnečky: Francouzský dezert, který zvládnete i vy

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň se chcete předvést před přáteli či rodinou, pak jsou pařížské věnečky tou správnou volbou. Tento klasický francouzský dezert s jemnou chutí čokolády a lískových oříšků si zamilujete. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem – s tímto receptem zvládnete připravit kakaové a čokoládové věnečky snadno a rychle.

Rebarborový crumble: Křupavá pochoutka s lahodnou ovocnou náplní

Rebarborový crumble je lahodná kombinace sladké a kyselé chuti, která vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou. Tento dezert, plný čerstvé rebarbory a křupavé drobenky, je ideální volbou pro milovníky ovocných dezertů. Podává se v zapékacích mističkách, které zaručují perfektní propečení a stylovou prezentaci. A co je nejlepší? Nemusíte být zkušený cukrář, abyste tento crumble zvládli.

Hrachová delikatesa: Uvařte si tradiční českou polévku

Vstupte do světa lahodné české kuchyně s námi a objevte tajemství hrachových lahůdek. Hrachová polévka, známá také jako hrachovka, je tradičním pokladem české kuchyně, který rozehřeje nejen tělo, ale i duši. Připravte se na gastronomickou dobrodružnou cestu plnou chutí a vůní, kterou vám přináší náš recept na tu nejlepší hrachovou delikatesu.

Tradiční valašské chutě: Recept na valašskou kyselici s klobásou a slaninou

Valašská kyselica, jedinečná a chutná specialita, se vynořila z tradiční valašské kuchyně, která má hluboké kořeny v historii a kultuře. Jedná se o kyselici, která je připravována s láskou a péčí, a její pravá chuť odráží bohatství valašské tradice. Připravit tuto lahodnou valašskou kyselici s klobásou a slaninou doma není nijak složité. Vyzkoušejte náš recept.

Kouzlo květáku: recept na květákovou polévku, která zahřeje

Jakmile se venku ochladí a začnete hledat teplo ve svých domovech, není nic lepšího než se zahřát skvělou polévkou. A co takhle jedna, která nejenže zahřeje, ale je také plná nutriční hodnoty a lahodné chuti? Právě květáková polévka je tím pravým kulinářským kouzlem, kterou si zamilujete. Připravte své chuťové buňky na zážitek, který rozvíří nejen váš jídelníček, ale možná i pohled na to, jak fantastický může být květák.

Vitamínová bomba na talíři: Mrkvová polévka s červenou čočkou

Vyzkoušejte tento recept, který je vhodný i pro vegany a vegetariány, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Je to zdravá a výživná polévka plná vlákniny, vitamínů a minerálů.

Oslňte chuťové pohárky: Recept na chřestové pesto s praženými pistáciemi

Využijte chřestové sezóny a připravte si lahodné chřestové pesto s praženými pistáciemi. Lehkou jarní večeři tak připravíte za několik minut.