Vaše poloha:
Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku
(Foto: canva.com)
Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku
(Foto: canva.com)

29.07.2024

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

 

Bramboračka s houbami je polévka, která má své kořeny hluboko v české gastronomii. Tento pokrm je ideální zejména v chladnějších měsících, kdy nás dokáže příjemně zahřát. Houby, které jsou jednou z hlavních složek, dodávají polévce nezaměnitelnou chuť a aroma. Lesní houby jako hříbky, lišky nebo křemenáče jsou obzvláště ceněné, ale pokud je nemáte po ruce, skvěle poslouží i běžně dostupné žampiony.

 

Brambory, základní surovina této polévky, poskytují nejen skvělou chuť, ale i potřebné živiny a energii. Kombinace brambor s kořenovou zeleninou jako mrkev, petržel a celer zajišťuje, že polévka je bohatá na vitamíny a minerály. Důležitou roli hraje také koření, především bobkový list a nové koření, které přispívají k intenzivnější chuti.

 

 

Recept na bramboračku s houbami

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

 

Postup:

 

  1. Příprava surovin: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Mrkev, petržel a celer očistíme a také nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
  2. Restování zeleniny: V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli do zlatova. Poté přidáme česnek a chvíli restujeme. Následně přidáme mrkev, petržel a celer a vše krátce osmahneme.
  3. Přidání hub a mouky: K zelenině přidáme nakrájené houby a za stálého míchání restujeme, dokud se nezačne uvolňovat jejich vůně. Poté přisypeme hladkou mouku a promícháme, aby se vše dobře propojilo.
  4. Vaření polévky: Zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou, přidáme brambory, bobkové listy, nové koření, sůl a pepř. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni, dokud nejsou brambory a zelenina měkké (asi 20-25 minut).
  5. Dochucení: Polévku ochutnáme a podle potřeby dosolíme a dopepříme. Nakonec přidáme majoránku a vše dobře promícháme. Polévku můžeme ještě krátce povařit, aby se chutě spojily.
  6. Servírování: Bramboračku nalijeme do talířů a ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s čerstvým chlebem nebo rohlíkem.

 

 

 

Bramboračka s houbami je polévka, kterou si můžete snadno přizpůsobit podle svých chutí. Můžete přidat například kousek uzeného masa nebo klobásu pro větší sytost, nebo experimentovat s různými druhy hub. Tento recept je však základní a ověřený, takže určitě potěší i ty nejnáročnější strávníky.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Křupavá kůžička a šťavnaté maso: Kuře cacciatore, které se rozplývá na jazyku

Přemýšlíte, co dnes uvařit? Máme pro vás recept na jedinečné kuře cacciatore, které vám rozhodně udělá radost. Kombinace křupavé kůžičky a šťavnatého masa vás zaručeně ohromí. Připravte si tuto lahůdku a přenesete se do italského venkova přímo z pohodlí svého domova.

Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou

Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.

Levné vaření: Gulášová polévka s bramborami

Gulášová polévka s bramborami je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Tento recept je velmi jednoduchý a levný, vyjde vás za necelých 130 kč na 4 porce. Můžete snadno připravit chutnou a nasycující polévku i pro velkou rodinu.

Recept na kuře s brambory a rajčaty z jedné pánve

Zimní počasí vybízí k hledání nových inspirací do kuchyně. Trávíme možná o něco více času v teple domova a chutný pokrm, který provoní zimní večer, tyto chvíle zajisté zpříjemní. Dnes pro vás máme recept na zapečené keře s bramborem.

5 vynikajících a zdravých receptů z jednoho pekáče

Hledáte zdravé a rychlé recepty na oběd? Vyzkoušejte jeden z našich pěti receptů z jednoho pekáče. Příprava je jednoduchá a zvládne to opravdu každý!

Recept na špekové knedlíky s houbovou omáčkou

Hledáte zajímavý recept na oběd či večeři? Máme pro vás řešení! Vyzkoušejte náš skvělý recept na rakouské špekové knedlíky s houbami, který si zamiluje celá rodina.

Jak připravit kuřecí Kung Pao doma: Snadný recept plný chuti

Kuřecí Kung Pao je oblíbené čínské jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tento recept kombinuje sladké, slané a pikantní chutě, které dohromady vytvářejí harmonickou a lahodnou kombinaci. Připravit toto jídlo doma je snadnější, než si myslíte, a s naším receptem si ho můžete vychutnat, kdykoliv budete mít chuť na něco výjimečného.

Recept na krémové těstoviny s kuřecím masem ve dvou variantách

Krémové těstoviny s kuřecím masem jsou oblíbeným jídlem, které se skvěle hodí na rychlou večeři i na slavnostnější příležitosti. Jejich výhodou je jednoduchá příprava a možnost obměňovat ingredience podle toho, co máte právě k dispozici nebo co máte rádi. V tomto článku vám představíme dva osvědčené recepty – jednu svěží verzi s rajčaty a špenátem a druhou variantu s houbami, která dodá pokrmu výraznější, zemitější chuť.

Recept na vepřové kotlety s houbami: Kombinace chutí, která vás nadchne

Vepřové kotlety s houbami jsou jedinečnou kombinací šťavnatého masa a aromatických hub, ideální pro každou sezónu, zejména tu podzimní, kdy jsou houby v plné síle. Tento recept je nejen chutný, ale také snadno připravitelný a přinese vám skutečný gurmánský zážitek.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.