Vaše poloha:
Nejlepší recepty s koriandrem: Jak zvýraznit chuť vašich pokrmů
(Foto: canva.com)
Nejlepší recepty s koriandrem: Jak zvýraznit chuť vašich pokrmů
(Foto: canva.com)

16.05.2024

Nejlepší recepty s koriandrem: Jak zvýraznit chuť vašich pokrmů

Hledáte způsob, jak ozvláštnit své pokrmy a dodat jim svěží a aromatickou chuť? Pak je koriandr tou správnou volbou. Tato bylinka, známá také jako cilantro, je neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě a dokáže proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek. V tomto článku se podíváme na nejlepší recepty s koriandrem a naučíme se, jak tuto bylinku správně používat.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Co je koriandr a jak ho správně používat?
  • Kuře s koriandrem v pandžábském stylu (Dhania Murgh)
  • Peruánská kuřecí polévka s koriandrem a quinoou (Aquadito)
  • Koriandrové pesto
  • Kuřecí tikka masala

 

Aromatická bylinka s mnoha benefity

 

Koriandr je rostlina z čeledi miříkovitých, která se pěstuje pro své listy a semena. Listy koriandru mají svěží, citrusovou chuť a lehce pepřovou dochuť. Semena koriandru, nazývaná koriandr, se používají jako koření a dodávají pokrmům hřejivou, zemitou chuť. Koriandr má mnoho benefitů pro zdraví, včetně podpory trávení, posilování imunitního systému a detoxikace organismu.

 

1/ Recept na kuře s koriandrem v pandžábském stylu (Dhania Murgh)

 

(Foto: titbit.cz)

 

Ingredience:

 

 

Postup:

 

  1. Do větší mísy dejte kuřecí stehna. Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte je. Nasekejte nebo rozmixujte chilli, cibuli a koriandr na pastu.
  2. V jiné misce smíchejte bílý jogurt, kurkumu, garam masalu a lžičku soli. Jogurtovou směsí přelijte kuřecí stehna a rovnoměrně rozetřete.
  3. Zakryjte a nechte v chladu marinovat alespoň 2 hodiny.
  4. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo nebo ghee. Z kuřecích stehen zkuste stáhnout co nejvíce marinády a pak je na pánvi zprudka opečte.
  5. Zbytkem marinády přelijte kuře a duste pod pokličkou, dokud není hotové. Pokud je potřeba, podlijte trochou vody nebo vývaru.
  6. Servírujte s rýží nebo bramborami, dochuťte solí a posypejte čerstvým koriandrem.

 

2/ Recept na Peruánská kuřecí polévka s koriandrem a quinoou (Aquadito)

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

  • 1 celé kuře, rozdělené na kusy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 stonkový celer, nakrájený na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnku quinoy, propláchnuté
  • 1 plechovka (400 g) kukuřice, scezené
  • 1 plechovka (400 g) rajčat, nakrájených na kostičky, s tekutinou
  • 1/2 hrnku hrášku
  • 1/4 hrnku nasekaného koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli, česnek, celer a mrkev dozlatova.
  2. Přidejte kurkum, kmín a kajenský pepř a restujte ještě 1 minutu.
  3. Vložte kuřecí maso a restujte ze všech stran, dokud se nezbarví dozlatova.
  4. Vlijte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
  5. Snižte oheň, přiklopte hrnec a duste 20-25 minut, dokud kuře nezměkne.
  6. Vložte quinou, kukuřici, rajčata a hrášek.
  7. Vařte dalších 15 minut, dokud quinoa nezměkne.
  8. Vmíchejte nasekaný koriandr a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte horké.

 

3/ Recept na koriandrové pesto

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

 

 

Postup:

 

  1. Do mixéru vložte koriandr, parmazán, slunečnicová semínka, česnek a citronovou šťávu.
  2. Mixujte, dokud se nespojí v hrubou pastu.
  3. Za stálého mixování pomalu přilévejte olivový olej, dokud pesto nezhoustne a nebude mít krémovou konzistenci.
  4. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  5. Pesto skladujte v lednici v uzavřené nádobě až 5 dní.

 

4/ Recept na kuřecí tikka masala

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience: 

 

  • 500 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce koriandrové pasty
  • 1 lžička garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky chilli prášku (volitelně)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 plechovka (400 g) rajčat, nakrájených na kostičky, s tekutinou
  • 1 plechovka (400 g) kokosového mléka
  • 1/2 hrnku nasekaného koriandru
  • Rýže na podávání

 

Postup:

 

  1. V misce smíchejte jogurt, koriandrovou pastu, garam masalu, kurkumu, chilli prášek (pokud používáte), sůl a pepř.
  2. Do marinády vložte kuřecí maso a důkladně ho obalte. Nechte marinovat v lednici alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova.
  4. Přidejte česnek a zázvor a restujte ještě 1 minutu.
  5. Do hrnce vložte marinované kuře s marinádou a restujte ze všech stran, dokud se maso nezatáhne.
  6. Vlijte rajčata s tekutinou a kokosové mléko.
  7. Snižte oheň, přiklopte hrnec a duste 20-25 minut, dokud kuře nezměkne.
  8. Vmíchejte nasekaný koriandr a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte s horkou rýží.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na kuře s brambory a rajčaty z jedné pánve

Zimní počasí vybízí k hledání nových inspirací do kuchyně. Trávíme možná o něco více času v teple domova a chutný pokrm, který provoní zimní večer, tyto chvíle zajisté zpříjemní. Dnes pro vás máme recept na zapečené keře s bramborem.

Recept na citronové kuře po francouzsku

Vyzkoušejte náš zajímavý a chutný recept na citronové kuře! Příprava je jednoduchá, a většinu potřebných ingrediencí máte určitě doma.

5 vynikajících a zdravých receptů z jednoho pekáče

Hledáte zdravé a rychlé recepty na oběd? Vyzkoušejte jeden z našich pěti receptů z jednoho pekáče. Příprava je jednoduchá a zvládne to opravdu každý!

Jak připravit kuřecí Kung Pao doma: Snadný recept plný chuti

Kuřecí Kung Pao je oblíbené čínské jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Tento recept kombinuje sladké, slané a pikantní chutě, které dohromady vytvářejí harmonickou a lahodnou kombinaci. Připravit toto jídlo doma je snadnější, než si myslíte, a s naším receptem si ho můžete vychutnat, kdykoliv budete mít chuť na něco výjimečného.

Křupavá kůžička a šťavnaté maso: Kuře cacciatore, které se rozplývá na jazyku

Přemýšlíte, co dnes uvařit? Máme pro vás recept na jedinečné kuře cacciatore, které vám rozhodně udělá radost. Kombinace křupavé kůžičky a šťavnatého masa vás zaručeně ohromí. Připravte si tuto lahůdku a přenesete se do italského venkova přímo z pohodlí svého domova.

Kuřecí špagety: Vyzkoušejte tento recept a objevte neotřelou kombinaci chutí sýra a rajčat

Připravte se na gastronomický zážitek, který zanechá vaše chuťové pohárky v euforii. V tomto receptu se setkají tři druhy sýrů, svěží rajčata a kuřecí maso. Tento pokrm nejen potěší vaše smysly, ale odhalí i tajemství perfektního spojení chutí a jednoduchosti. Nečekejte, až vás vaření bude tlačit a podívejte se na tento kulinářský skvost.

Vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou

Hledáte nápad na skvělý recept s vepřovým masem? Co takhle vepřová líčka v česnekové marinádě s bramborami a šalotkou? Tento lahodný pokrm vás rozhodně nezklame.

Když se spojí tradice s moderní kuchyní. Recept na mleté maso s rýží a mletou paprikou

Pokud hledáte recept na vynikající a chutné jídlo, tak se nechte inspirovat naším receptem na mleté maso s rýží a mletou paprikou. Tento recept spojuje tradiční kuchyň s moderním zpracováním potravin, což vám zajistí nejen lahodný zážitek, ale také výživnou a zdravou stravu.

Vyzkoušejte tento neodolatelný recept na kuřecí stroganoff

Připravte si skvělou večeři pro svou rodinu nebo přátele. Tento pokrm je oblíbený po celém světě a jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Vaši chuťové buňky vám za to určitě poděkují!

Kuřecí prsa se slaninou a smetanou – rychlý a snadný recept na oběd nebo večeři

Kuřecí prsa se slaninou a smetanou jsou skvělou volbou pro rychlý a snadný recept na oběd nebo večeři. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit chutné jídlo během několika málo minut. Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny a slanina dodává jídlu příjemnou chuť. Smetana pak poskytuje jemnou a krémovou texturu.