

23.11.2021
Potravina měsíce Listopad: Špenát
Špenát je nízkokalorická vitaminová bomba! Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zjistěte, jak tato chutná zelenina prospívá našemu zdraví.
Špenát je známý především pro vysoký obsah mnoha zdraví prospěšných vitaminů, minerálů a dalších látek. Všichni nejspíš známe Pepka námořníka, který po konzumaci špenátu získal mimořádnou sílu. A ačkoli samozřejmě špenát tímto způsobem nepůsobí, pravdou zůstává, že je jeho konzumace nesmírně prospěšná.
Jako listová zelenina se špenát užívá již od starověku. Pochází z oblastí Střední Asie a o jeho proslavení se zasloužila Perská říše. Její rozmach vedl k rozšíření špenátu do Číny a oblastí kolem Středozemního moře, odkud byl šířen do zbytku světa. Na našem území se pak užívá pravděpodobně již od středověku.
Pěstování
Ačkoli je dnes špenát běžně dostupný v supermarketech, je možné si ho také vypěstovat. Čerstvý špenát si tak budete moci dopřát kdykoli, navíc je jeho pěstování velice jednoduché.
Špenát je možné vysévat od jara až do podzimu. Špenát vysetý na podzim je možné sklízet již zjara dalšího roku. Záhonek je ovšem nutné zakrýt chvojím, aby byl chráněn před nejsilnějšími mrazy. Špenát preferuje středně těžké půdy, avšak prosperuje ve většině typů substrátů. Při pěstování je vhodné mu zajistit dostatek vláhy a odvděčí se vám velkým množstvím listů.
Cenný zdroj minerálů, vitaminů i antioxidantů
Špenát je často zmiňován v souvislosti s vysokým obsahem esenciálních živin. Je bohatý na vitaminy a minerály, obsahuje jich výrazně více než jiné druhy listové zeleniny. Je hodnotným zdrojem přírodních barviv, karotenoidů, které mají antioxidační účinky a slouží jako prevence rakoviny.
Jaké látky tedy špenát obsahuje?
- vitamin C
- vitaminy A, E, K a řadu vitaminů skupiny B
- minerály: železo, draslík, hořčík, zinek i měď
- přírodní barviva – karotenoidy a chlorofyly
- vlákninu
Účinky na naše zdraví
Špenát je všeobecně prospěšná potravina s blahodárnými účinky na organismus. Důvody, proč špenát konzumovat jsou například:
- Slouží jako prevence rakoviny, chrání tělo před volnými radikály
- Chrání zdraví našich očí, prospívá normální funkci sítnice
- Pomáhá regulovat krevní tlak
- Snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity
- Podporuje správné fungování mozku
- Snižuje cholesterol a zpomaluje stárnutí
- Má pozitivní vliv na vývoj svalové hmoty
Nutriční a kalorické hodnoty
Špenátové listy jsou nízkokalorická vitaminová bomba plná vlákniny. Jsou tedy ideální potravinou při hubnutí či dietách. Neobsahují totiž téměř žádný cukr ani tuk a mají tedy poměrně nízkou energetickou hodnotu.
V tabulce níže naleznete přehled nejvýznamnějších živin, které špenát obsahuje:
Živina |
na 100g |
DDM (100 g) |
Voda |
91.4 g |
- |
Energetická hodnota |
23 kcal |
1.2 % |
Bílkoviny |
2.86 g |
6.4 % |
Tuk |
0.39 g |
0.6 % |
Minerální soli |
1.72 g |
28.7 % |
Sacharidy |
3.63 g |
1.6 % |
Vláknina |
2.2 g |
9.2 % |
Cukr |
0.42 g |
0.5 % |
Vitamin C |
28.1 mg |
46.8 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) |
0.195 mg |
9.8 % |
Vitamín A |
9377 MJ |
187.5 % |
Vitamín E (alfa-tokoferol) |
2.03 mg |
17.7 % |
Vitamín K (fylochinon) |
482.9 µg |
603.6 % |
Užití v kuchyni
Špenát má v gastronomii široké uplatnění. Čerstvý obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek a lze ho přidávat do nejrůznějších salátů i na obložené chleby. Častěji se však můžeme setkat se špenátem tepelně upraveným.
Stejně jako u ostatních druhů zeleniny platí, že špenát je lepší připravovat v páře, aby si zachoval vyšší podíl vitaminů. Bude však stejně chutný i pokud ho připravíte tradiční cestou. Při vaření špenátu je nutné dávat pozor na to, že čerstvý špenát má asi desetkrát vyšší objem než špenát vařený, je nutné tedy listů nakoupit dostatečné množství.
Nejznámějšími pokrmy z této zeleniny je špenátová polévka či dušený špenát jakožto příloha k masům. Ze špenátu si lze ovšem připravit daleko více pokrmů: slané koláče, quiche, gnocchi se špenátovou omáčkou, saláty a mnoho dalších.
Recepty ze špenátu
.png)
Dušený špenát nejen k masu
Dušený špenát je tradiční jídlo našich babiček, které se skvěle hodí nejen k masu a bramborovým knedlíkům, ale třeba i k palačinkám. Na dušený špenát budeme potřebovat:
- 1 balení mraženého špenátu či 500 g čerstvých listů
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- olej
- 1 hrnek mléka (či smetany)
- sůl dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
Samotná příprava je velice jednoduchá. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, poté přidáme mouku a mléko (smetanu). Přidáme čerstvý či mražený špenát a prolisovaný česnek. Poté už jen dochutíme solí, necháme probublat a můžeme servírovat!
Lahodný špenátový quiche
.png)
Tento jednoduchý recept na báječný quiche si jednoduše zamilujete. Budete potřebovat:
- 175 g hladké mouky
- 100 g másla
- 4 lžíce studené vody
- 250 g čerstvých špenátových listů
- 100 g strouhaného sýra
- 3 vejce
- 1 smetanu ke šlehání (33 %)
- sůl, pepř
Tento recept je poměrně jednoduchý a nezabere vám mnoho času.
Nejprve si z mouky, másla, 1 žloutku, špetky soli a vody připravíme těsto, které by mělo svou konzistencí připomínat drobenku. Těsto vyválíme, vtiskneme do formy, propícháme vidličkou a necháme chladit v lednici asi čtvrt hodiny. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Poté ho necháme péct asi 20 minut, než bude povrch zlatavý. Těsto je při pečení možné zatížit fazolemi aby pěkně přilehlo ke dnu formy.
Náplň připravíme ze smetany, nakrájených špenátových listů, sýra a prošlehaných vajec. Pro masovou variantu je možné do náplně přidat i orestované kuřecí maso či lososa. Směs osolíme a opepříme a vložíme do upečeného těsta. Celý quiche pak pečeme asi 25 minut na 190°C, a máme hotovo!
Podávat můžeme teplý i studený.
Mohlo by Vás zajímat

Potravina měsíce květen: Mangold
Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben
Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Potravina měsíce květen: Chřest
Chřest patří mezi první jarní zeleninu, a právě tedy přichází období jeho sklizně. Využijte tedy nadcházející sezóny naplno a dopřejte svém tělu tuto nesmírně zdravou lahůdku. Poradíme vám, jak chřest zpracovat a prozradíme, jaké jsou zdravotní benefity jeho konzumace!

Potravina Měsíce Duben: Mrkev
Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a také nejzdravější druhy zeleniny. Mnoho z nás však kvůli nesprávné úpravě získává z této vitaminové bomby jen minimum živin. Poradíme vám, jak nejlépe mrkev konzumovat, abyste získali maximum prospěšných nutrientů!

Potravina měsíce duben: Jarní cibulka
Máte s příchodem jara chuť na svěží a lehké pokrmy, po kterých se budete cítit fit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů s jarní cibulkou!

Potravina měsíce Březen: Šťovík
Šťovík zahradní je v mnoha evropských zemích oblíbenou listovou zeleninou, na našem území je však poměrně často přehlížen. Přesvědčte se tedy, že se jedná o chutnou zeleninu, která navíc nesmírně prospívá našemu zdraví.

Potravina měsíce Únor: Ředkvičky
Ředkvičky jsou oblíbená kořenová zelenina známá pro vysoký obsah minerálů a nespočet léčivých účinků. Ve vašem jídelníčku by tedy rozhodně neměly chybět!

Potravina měsíce Leden: Tuřín
Tuřín je neprávem opomíjená zelenina, kterou mnoho lidí považuje za nepříliš kvalitní. Opak je však pravdou. Nechte se tedy inspirovat našimi tipy a připravte si z tuřínu chutnou večeři.

Potravina měsíce Prosinec: Celer
Celer je mimořádná zelenina s řadou zdravotních benefitů. Navíc je nízkokalorický a neobsahuje téměř žádný tuk, díky čemuž je ideální dietní potravinou. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a dopřejte svému tělu tolik potřebné živiny bez výčitek svědomí!

Potravina měsíce Listopad: Pórek
Pórek je poměrně opomíjená zelenina, ovšem naprosto neprávem. Při správné úpravě je velice chutný, navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Neváhejte tedy a vyzkoušejte jeden z našich skvělých receptů!