Vaše poloha:
Potravina měsíce duben: Medvědí česnek
(Foto: canva.com)
Potravina měsíce duben: Medvědí česnek
(Foto: canva.com)

05.04.2022

Potravina měsíce duben: Medvědí česnek

Přichází sezóna medvědího česneku. Tuto nesmírně zdravou bylinku si přitom můžete nasbírat jen pár týdnů v roce! Využijte tedy této jedinečné příležitosti a vyzkoušejte jeden z našich receptů s medvědím česnekem.

 

Medvědí česnek je oblíbená jarní bylinka, známá svými blahodárnými účinky na naše zdraví. Má jemnou česnekovou chuť a typickou intenzivní vůni, pro které je velmi ceněný. Nasbírat si ho přitom můžete i volně v přírodě! Poradíme vám, kde medvědí česnek najít a jak ho bezpečně rozpoznat.

 

Jak poznat medvědí česnek?

 

Tato bylinka roste po celé České republice na stinných pasekách a ve vlhčích lužních lesích. Její sběr je mimo chráněné oblasti povolen, ovšem pouze pro osobní potřebu. Pokud se tedy vypravíte si česnek nasbírat, věnujte jeho sběru náležitou pozornost. Jeho listy jsou velmi často zaměňovány s listy prudce jedovatých bylinek, jako jsou konvalinky či ocúny.

 

Rozpoznat česnek od těchto rostlin přitom není vůbec složité. Stačí jednoduše promnout mezi prsty část listu. Pokud ucítíte výraznou česnekovou vůni, můžete se pustit do sběru. Česnekové listy navíc vyrůstají ze země vždy samostatně, zatímco konvalinkové a ocúnové listy většinou po dvou či v růžici.

 

Pokud byste si však přeci jen raději nekoupili medvědí česnek již nasbíraný, můžete využít farmářských trhů, kde se tato bylinka hojně prodává.

 

Cenný zdroj vitaminů i minerálů

 

Medvědí česnek je známý svými mimořádnými léčivými vlastnostmi. Obsahuje totiž mnoho vitaminů, minerálů a flavonoidů, a umožňuje nám tak doplnit si potřebné živiny. Navíc obsahuje alicin, který působí silně antimikrobiálně a antibioticky. Díky tomu pomáhá organismu bojovat s celou řadou nákaz a onemocnění.

 

Jaké látky tedy medvědí česnek obsahuje?

 

  • vitamíny C, E a K
  • provitamín A
  • vitamíny skupiny B, zejména B12 a kyselinu listovou
  • minerály: vápník, draslík, železo, mangan, hořčík
  • antioxidanty (flavonoidy) a přírodní barviva
  • alicin
  • vlákninu a řadu dalších látek

 

Účinky na naše zdraví

 

Ačkoli má medvědí česnek jemnější chuť než běžný paličkový česnek, jeho účinky na naše tělo jsou velmi podobné. Nejsilnější účinky má česnek při konzumaci zasyrova, protože ohřevem se některé důležité látky ztrácí.

 

  • Má silné protiplísňové, antimikrobiální a protizánětlivé účinky
  • Obsahuje mnoho vitaminu C a posiluje tak náš imunitní systém
  • Podporuje detoxikaci organismu a posiluje zdraví jater
  • Snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu
  • Doplňuje důležité živiny
  • Obsahuje mnoho vlákniny a zajišťuje tak správné trávení

 

Nutriční a kalorické hodnoty

 

Ačkoli je medvědí česnek plný vitaminů a minerálů, má stejně jako ostatní druhy bylinek velice nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje pouze minimum tuku a jednoduchých sacharidů, je však velmi bohatý na vlákninu. Je tedy vhodnou potravinou při redukčních dietách i pro diabetiky.

 

Česnek medvědí v kuchyni

 

Medvědí česnek můžete v kuchyni využít všude tam, kde jinak běžně užíváte paličkový česnek, pažitku či jiné bylinky. Jeho chuť je jemnější a méně štiplavá než u klasického česneku, a je tedy možné ho konzumovat i samotný, například na chlebu. Oblíbený je jako součást mnoha pomazánek, polévek a omáček. Díky jemné chuti se užívá k dochucení masa.

 

Jak ho uchovávat?

 

Pokud si chcete česnek uchovat po celý rok, můžete si ho nasušit či zamrazit. Při sušení však česnek přichází o část své vůně a po určité době již může být značně vyvanutý. Naopak při skladování v mrazáku si česnek zachová svou chuť i vůni po dlouhou dobu bez větších obtíží. Poslední možností je česnekové pesto, které vám dlouho vydrží a vy si tak můžete uchovat chuť jara po celý rok.

 

A pokud si však chcete dopřát medvědí česnek každoročně bez námahy, můžete si několik cibulek vykopnout a vysadit na zahrádku. Avšak pozor, jedná se však o poměrně odolnou rostlinu, ze které se může stát nepříjemný plevel.

 

Recepty z medvědího česneku

 

pomazánka z medvědího česneku
(Foto: canva.com)

 

Pomazánka s medvědím česnekem

 

Tato jednoduchá a svěží pomazánka je ideální pro přípravu rychlé a chutné večeře. Její příprava vám zabere pouhých pár minut.

Potřebné suroviny:

 

Krémový sýr (typu Lučina) nejprve prošleháme v misce, poté přidáme nadrobno nakrájené bylinky. Dochutíme špetkou soli a čerstvě namletým pepřem. Na pánvi poté orestujeme piniové oříšky, které při podávání nasypeme na chleba. Tato pomazánka se výborně hodí zejména ke tmavému pečivu.

 

Recept na pesto z medvědího česneku

 

pesto
(Foto: canva.com)

 

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si medvědí česnek uchovat, je příprava pesta. To se skvěle hodí k těstovinám, ale i k ochucení steaků a ryb. Jeho příprava vám nezabere více než půl hodiny a výsledek rozhodně stojí za to!

 

Potřebné suroviny:

 

Před samotnou přípravou pesta si lístky česneku opláchneme a vysušíme. Můžeme odstranit tužší části listů a řapíky. Poté listy rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme sůl a olej. Důkladně promícháme a přendáme do uzavíratelné (těsnící) sklenice. Takto připravené pesto nám v lednici vydrží až do dalšího jara.

 

Přečtěte si také:

 

Jak správně sbírat medvědí česnek a na co si dát pozor

Sezóna medvědího česneku je tu: 5 top receptů

Sezónní potraviny: Březen je měsícem nových brambor, šťovíku, medvědího česneku, bílého chřestu a sladkých brambor

Medvědí česnek vs. běžný česnek: Jaké jsou rozdíly a co je lepší?

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Sezónní potraviny: Březen je měsícem nových brambor, šťovíku, medvědího česneku, bílého chřestu a sladkých brambor

S příchodem nového měsíce se o slovo hlásí i nová várka sezónních potravin. V únoru jsme se věnovali růžičkové kapustě, ředkvičkám, řeřiše a černému kořenu. Březen patří dalším hrdinům, kteří obsahují mnoho vitamínů, jsou v daném období nejzdravější a dodávají našemu tělu to, co právě potřebuje.

Medvědí česnek vs. běžný česnek: Jaké jsou rozdíly a co je lepší?

Česnek je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni, ale ne každý ví, že existují různé druhy česneku s odlišnými vlastnostmi. Nejznámější jsou dva typy – běžný česnek (Allium sativum) a medvědí česnek (Allium ursinum). Oba mají silnou vůni a výrazné zdravotní benefity, ale jejich chuť, použití a účinky na organismus se liší. Který je tedy lepší a kdy se hodí použít?

Proč někteří lidé nenávidí koriandr a ti druzí ho zbožňují?

Koriandr je bylinka, která rozděluje svět. Jedni ho přidávají do každého jídla, druzí se při pohledu na něj otřesou. Chuť připomínající mýdlo není jen výmluva – věda ukazuje, že za tím mohou stát geny, kultura i smyslové vnímání. Tak proč ho někteří milují a jiní nenávidí?

Od pikantního až po sladké: Použití česneku v různých gastronomických kulturách

Česnek, tato malá bílá silně aromatická plodina, je nepostradatelným prvkem mnoha kuchyní po celém světě. Jeho jedinečná chuť a vůně obohacuje jídla od pikantních až po sladké. V tomto článku se podíváme na to, co česnek, vlastně je, jak je používán a jak se jeho využití liší v různých gastronomických kulturách.

Jaké bylinky se hodí ke sladkým pokrmům?

Zvažujete, jak sladkým pokrmům dodat šmrnc? Vyzkoušejte aromatické bylinky, které i dezertům dodají jedinečnou vůni a nádech exotiky.

Česnek bez plísnění a ztráty chuti: Naučte se správný postup sklizně a skladování, který zajistí česneku dlouhý život

Není nad český česnek vyznačující se silnou chutí a výrazným aroma. Jeho pěstování je přitom velmi snadné a zvládne ho opravdu každý. Problémem však může být skladování. Neděláte i vy tyto chyby?

Jaké bylinky vám pomůžou s ochlazením v těchto horkých dnech?

V těchto letních, horkých dnech se těžce funguje a proto se snažíme různými způsoby zchladit. My pro vás přinášíme seznam vhodných bylinek, které vám pomůžou s ochlazením organismu a zpříjemní pobyt na slunci.

Potravina měsíce květen: Jahody

K začínajícímu létu neodmyslitelně patří i jahody. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a vychutnejte si jejich jedinečnou svěží chuť. Uděláte tím i něco pro své zdraví!

Potravina měsíce květen: Mangold

Znáte pestrobarevný mangold? Právě přichází jeho sezóna a byla by tedy škoda nevyužít tuto netradiční zeleninu naplno. Vyzkoušejte proto jeden z našich receptů a připravte si z této atraktivní zeleniny lahodnou večeři.

Potravina měsíce květen: Kedluben

Mezi nejrannější druhy jarní zeleniny patří kromě chřestu či ředkviček právě kedlubna. Jde o poměrně nenápadnou potravinu, kterou máme tendenci podceňovat. Jde však o nesmírně zdravou a chutnou zeleninu. Zjistěte proto, čím je kedlubna jedinečná a proč ji častěji zařadit do svého jídelníčku!

Spolupracujeme s: