Vaše poloha:
Pekárny to roky tají: Přidejte jednu lžíci této suroviny a chléb vydrží déle čerstvý
(Foto: canva.com)
Pekárny to roky tají: Přidejte jednu lžíci této suroviny a chléb vydrží déle čerstvý
(Foto: canva.com)

14.04.2025

Pekárny to roky tají: Přidejte jednu lžíci této suroviny a chléb vydrží déle čerstvý

Připravujete si domácí chléb, ale druhý den už není to, co býval? Trik, který používají pekaři, vám pomůže, aby zůstal měkký, voňavý a čerstvý i několik dní. Stačí jedna lžíce běžné suroviny.


Co se v článku dozvím?

  • Jak med ovlivňuje čerstvost domácího chleba

  • Proč pekaři med běžně používají

  • Kolik medu a kdy ho do těsta přidat

  • Další osvědčené triky, jak uchovat chléb měkký a voňavý


Tajemství pekařů: Lžíce medu dělá zázraky

 

Vypadá to jednoduše, ale funguje to perfektně. Stačí jedna polévková lžíce medu v těstě – a váš domácí chléb bude jako z pekárny. Nejen, že vydrží déle čerstvý, ale navíc získá příjemnou vůni a lehce karamelovou chuť. Právě tenhle trik používají pekaři už desítky let, ale málokdo o něm ví.


Proč med pomáhá udržet chléb měkký?

 

Med obsahuje přirozené cukry a enzymy, které:

 

  • Pomáhají vázat vlhkost v těstě, takže chléb déle nevysychá

  • Podporují kynutí, protože jsou výživou pro droždí

  • Působí jako přírodní konzervant díky svým antibakteriálním vlastnostem

  • Dodávají chlebu jemnost, barvu a vůni


Kolik medu a kdy ho přidat?

 

Do klasického receptu na domácí chléb použijte:

 

  • 1 polévkovou lžíci tekutého medu na 500 g mouky

 

Med přidávejte rovnou do tekutých surovin – do vody nebo mléka – ještě před smícháním s moukou. Nejlépe se rozpouští ve vlažné tekutině.

POZOR! U receptů s kváskem nebo přírodní fermentací používejte med střídmě – může ovlivnit kvasný proces. Tam doporučujeme začít s 1 čajovou lžičkou.


Další triky pro dlouho čerstvý chléb

 

Kromě medu můžete vyzkoušet i další vychytávky:

 

  • Skladujte chléb správně – nejlépe v plátěném pytlíku nebo utěrce v chlebníku

  • Přidejte trochu tuku – např. 1–2 lžíce olivového oleje či másla zlepší vláčnost

  • Použijte vařenou mouku („tangzhong“) – japonský trik pro extrémně měkké pečivo

  • Zamrazte plátky ihned po vychladnutí – rozmrazený chléb bude téměř jako čerstvý

 

Med je malý zázrak v těstě

 

Jestli chcete, aby váš chléb vydržel čerstvý i několik dní, lžíce medu je tím nejjednodušším řešením. Nejenže pomáhá udržet vláčnost a vůni, ale i zlepšuje chuť a barvu. A navíc je to čistě přírodní surovina, kterou máte pravděpodobně už doma.

Zkuste tenhle trik a už nikdy nebudete chtít péct jinak!


Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Jak si doma založit kvásek: První krok k dokonalému chlebu

Domácí kváskový chléb má nejen jedinečnou chuť, ale i pozitivní vliv na trávení. Pokud vás láká upéct si poctivý chléb bez droždí, základem je kvalitní kvásek. Ukážeme vám, jak si ho jednoduše připravit doma – jen ze dvou surovin a s trochou trpělivosti.

Pečené koblihy jako od babičky: Bez smažení, bez výčitek

Chcete si pochutnat na domácích koblihách bez výčitek? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pečené koblihy bez smažení – chutnají skvěle a jsou zdravější.

Recept na banánovou bábovku, která provoní celý byt a zvedne náladu

Banánová bábovka je ideální volbou, když vám doma zůstanou přezrálé banány a chcete potěšit sebe i své blízké něčím sladkým a voňavým. Tento jednoduchý recept zvládne i začátečník, a navíc zaručeně zlepší náladu!

Křupavý cibulový koláč z listového těsta: Snadný recept s úžasnou chutí

Jednoduchý, rychlý a chuťově neodolatelný. Slaný cibulový koláč z listového těsta je ideální volbou pro rychlou večeři, pohoštění nebo svačinu. Připravte si tento výtečný koláč z několika základních surovin a užijte si dokonalou kombinaci křehkého těsta a sladké cibule.

Neodolatelně vláčný mechový dort: Recept, který překvapí svou chutí a barvou

Hledáte originální dezert, který nejen skvěle chutná, ale i dokonale vypadá? Mechový dort je přesně to, co potřebujete. Díky své neobvyklé zelené barvě a nadýchanému těstu připomíná lesní mech. Navíc je neuvěřitelně vláčný a svěží. Jak ho připravit?

Zapomeňte na složité zákusky: Větrník na plech je rychlý a famózní

Milujete větrník, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni s odpalovaným těstem? Pak je větrník na plech přesně pro vás. Spojuje nadýchanou lehkost klasického větrníku s jednoduchostí přípravy, takže si můžete tento lahodný dezert dopřát kdykoliv bez složitého tvoření jednotlivých kousků.

Recept na mrkvové muffiny, které budete chtít péct pořád dokola

Mrkvové muffiny jsou skvělou volbou pro rychlou a zdravou sladkost k snídani nebo odpolednímu čaji. Tento jednoduchý recept vás nadchne svou vláčností a skvělou chutí. Vyzkoušejte nejlepší mrkvové muffiny, které zvládnete připravit za pár minut!

Jednoduché, rychlé a neodolatelné: BeBe řezy s arašídovým máslem a čokoládou

Hledáte snadný a chutný dezert, který nadchne celou rodinu? BeBe řezy s arašídovým máslem a čokoládou jsou dokonalou volbou. Připravíte je během chvilky, nepotřebujete troubu a jejich neodolatelná kombinace chutí vás dostane.

Recept na kokosovo-tvarohové řezy: Neodolatelná kombinace chutí, kterou si zamilujete

Hledáte dokonalý dezert, který potěší celou rodinu? Kokosovo-tvarohové řezy jsou lahodnou kombinací vláčného tvarohu a kokosu, která nikdy nezklame. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který zvládnete i hrnečkovou metodou.