Změny klimatu chmelu příliš nesvědčí
V minulých letech se celé Česko, a zejména pak oblast Žatecka, která je klíčová pro pěstování chmelu, potýká s klimatickými změnami. Časté výkyvy teplot, nepravidelné srážky i silný vítr ohrožují úrodu chmelových šištic, které jsou společně se sladem základní surovinou pro výrobu piva. Tomu dodávají typickou nahořklou chuť i aroma, pro české pivo je tedy chmel naprosto nezbytný.
Ačkoli se plochy, na kterých se chmel pěstuje téměř nemění, v závislosti na podmínkách může roční produkce značně kolísat, a to dokoce téměř o 50 %. „Proto jsme museli některé plochy v poslední dekádě kvůli klesající hladině spodních vod dokonce zcela opustit. Nic na tom nemění ani silné lijáky loňského, ale vlastně i letošního léta. Pokud totiž prší jen někde, jen někdy a v podobě prudkých přívalových dešťů, je to na škodu. Voda totiž může mechanicky poškodit rostlinu, nestačí se vsáknout, odteče a rostlina trpí suchem dál,“ popisuje problém Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství družstva Žatec.
Na co se projekt zaměřuje?
Hlavním cílem je tohoto projektu je zachování současné produkce chmelu a udržení či zlepšení jeho vysoké kvality. Proto společnosti Plzeňský Prazdroj, Asahi, Microsoft a Agritecture ve spolupráci s místními pěstiteli rozhodli pro vyzkoušení monitoringu půdních podmínek a rychlosti růstu rostlin na jednotlivých částech chmelnic. Veškerý sběr dat zajišťují vysoce sofistikované moderní přístroje, které kontrolují například dostupnost živin či vody v půdě a další parametry.
Pomocí nových informací pak budou pěstitelé moci upravit zavlažování tak, aby nedocházelo k plýtvání vodou. Bude tak možné flexibilněji reagovat na náhlé změny počasí, které by jinak způsobily značné škody na produkci chmelu.
Elegantní a chytré řešení
Díky moderním technologiím bude možné posbírat velké množství dat, které společně s údaji o počasí v regionu z posledních let pomohou vytvořit systém, který bude dynamicky reagovat na aktuální změnu podmínek. Právě díky účasti společnosti Microsoft bude možné výsledky vyhodnocovat za pomoci umělé inteligence, která tak pěstitelům výrazně usnadní práci.
V blízké budoucnosti se tedy můžeme těšit na kvalitní chmel, díky kterému bude české pivo, jak má být.