Vaše poloha:
Nejlepší citronová babeta s tvarohem! Jemná, vláčná a plná chuti
(Foto: canva.com)
Nejlepší citronová babeta s tvarohem! Jemná, vláčná a plná chuti
(Foto: canva.com)

17.02.2025

Nejlepší citronová babeta s tvarohem! Jemná, vláčná a plná chuti

Pokud milujete nadýchané a vláčné moučníky, pak si zamilujete citronovou babetu s tvarohem! Díky spojení tvarohu a citronu získáte jemnou, osvěžující chuť, která potěší každého milovníka sladkého. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na citronovou babetu, která je skvělá ke kávě, na snídani i jako dezert po obědě.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je citronová babeta s tvarohem tak vláčná a chutná?
  • Jaké ingredience zvolit pro dokonalou konzistenci?
  • Krok za krokem recept na nejlepší domácí citronovou babetu.

 

Babeta je oblíbený druh bábovky, který se vyznačuje svou jednoduchostí a jemnou strukturou. Citronová babeta s tvarohem má navíc díky citronové šťávě osvěžující chuť, která krásně ladí s jemností tvarohu. Tvaroh v těstě nejen dodává vláčnost, ale také zajistí, že buchta zůstane dlouho svěží a nevyschne.

 

Tento recept je ideální pro začátečníky, protože na jeho přípravu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí pár základních surovin a za chvíli máte na stole voňavou a nadýchanou citronovou babetu.

 

Recept na citronovou babetu s tvarohem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience

 

Postup:

 

1/ Příprava těsta

  • Troubu předehřejte na 170 °C.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
  • Přidejte rozpuštěné máslo, tvaroh, citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte.
  • Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2/ Pečení

  • Formu na bábovku nebo chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Nalijte těsto do formy a uhlaďte povrch.
  • Pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, dokud nebude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.

3/ Dokončení

  • Upečenou babetu nechte vychladnout ve formě.
  • Poté ji opatrně vyklopte a můžete ji posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.

 

Tipy na vylepšení receptu

 

  • Pro ještě výraznější citronovou chuť přidejte do těsta pár kapek přírodního citronového aroma.
  • Pokud chcete bohatší texturu, můžete přimíchat hrst nasekaných vlašských ořechů.
  • Místo hladké mouky můžete použít špaldovou mouku, aby byla babeta výživnější.
  • Na ozdobu můžete přidat citronovou polevu nebo bílou čokoládovou polevu.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty

Mohlo by Vás zajímat

Nadýchaný makovec s citronovou polevou: Sladká klasika v nejlepší verzi

Milujete tradiční moučníky? Nadýchaný makovec s citronovou polevou je tím pravým! Tento recept spojuje jemnost mletého máku s osvěžující chutí citronu. Vyzkoušejte tuto lahodnou variantu a připravte si dokonale vláčný dezert, který si zamiluje celá rodina.

Něco sladkého ke kávě: Recept na nadýchanou citronovou babetu s polevou

Když se řekne "citronová babeta", určitě se vám vybaví představa nadýchaného, osvěžujícího dezertu, který dokonale pasuje ke kávě. Tento tradiční recept je známý po celém světě. Citronová babeta je oblíbená pro svou lehkost, svěžest a jednoduchost přípravy.

Recept na vídeňský tvarohový koláč: Šťavnaté švestky a jemný tvaroh v dokonalé kombinaci

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami je dezert, který spojuje jemnost tvarohu, křehkost těsta a sladkokyselou chuť švestek. Patří mezi tradiční rakouské recepty, které si oblíbili milovníci pečení po celém světě. Naučíte se jej připravit krok za krokem a získáte tipy, jak jej podávat či vylepšit.

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchá, vláčná a plná chuti

Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické české moučníky, které voní domovem a tradicí. Vláčný tvarohový základ v kombinaci se šťavnatými švestkami tvoří ideální spojení chutí. Tento recept je snadný, rychlý a zvládne jej opravdu každý – stačí pár běžných surovin a kousek času.

Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem

Švestky a tvaroh – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Tento rychlý recept na zapečené švestky s cukrem a tvarohem si zamilujete pro jeho snadnou přípravu, omamnou vůni a lahodnou chuť. Ideální jako sladká tečka po obědě nebo dezert k odpolední kávě.

Churros: Sladká pochoutka ze Španělska, kterou zvládnete i doma

Křupavé na povrchu, jemné uvnitř a posypané cukrem se skořicí – tak chutnají pravé španělské churros. Tento oblíbený dezert si lidé vychutnávají na trzích, v kavárnách i doma k horké čokoládě. Dobrou zprávou je, že si je snadno připravíte i ve vlastní kuchyni.

Zapomeňte na klasické tiramisu: Tahle borůvkovo-citronová varianta vás dostane!

Tradiční tiramisu známe jako hutný italský dezert s kávou a kakaem. Ale co když mu dáte letní kabát? Kombinace sladkých borůvek a osvěžujícího citronu vytváří lehčí a hravější verzi, která se skvěle hodí do horkých dnů. Přinášíme vám recept, který zaujme svou jednoduchostí i neodolatelnou chutí.

Lahodný povidlový cheesecake: Recept, který si zamilujete

Vůně švestkových povidel, jemná tvarohová náplň a křupavý kakaový základ – to vše spojuje tento lahodný povidlový cheesecake, který zazáří při každé příležitosti. Připravte si proto tento jednoduchý dezert a vychutnejte si spojení tradiční chuti s moderní kuchyní.

Citronové řezy s grahamovou krustou: Osvěžující americký dezert, který si zamilujete

Lehké, svěží a neodolatelně krémové – takové jsou citronové řezy s grahamovou krustou, které vás přenesou do atmosféry klasických amerických cukráren. V tomto receptu se snoubí jemně křupavý základ s krémovou citronovou náplní z kondenzovaného mléka a šťavnatých citrusů. Ideální moučník pro letní dny, oslavy i rychlé pohoštění, který zvládnete připravit za chvíli.

Uvnitř vypadá jako sen, zvenku jako citron: Luxusní dezert hotový za pár minut

Osvěžující, jemně krémový a hotový za pár minut. Tento citronový dezert bez pečení nejen skvěle chutná, ale i nádherně vypadá. Servíruje se ve vydlabaných citronech a ohromí každého hosta – a to s minimem práce.

Spolupracujeme s: