Vaše poloha:
Česnek bez plísnění a ztráty chuti: Naučte se správný postup sklizně a skladování, který zajistí česneku dlouhý život
(Foto: canva.com)
Česnek bez plísnění a ztráty chuti: Naučte se správný postup sklizně a skladování, který zajistí česneku dlouhý život
(Foto: canva.com)

08.07.2023

Česnek bez plísnění a ztráty chuti: Naučte se správný postup sklizně a skladování, který zajistí česneku dlouhý život

Není nad český česnek vyznačující se silnou chutí a výrazným aroma. Jeho pěstování je přitom velmi snadné a zvládne ho opravdu každý. Problémem však může být skladování. Neděláte i vy tyto chyby?

 

Česnek je v mnoha ohledech mimořádná zelenina, bez níž se při vaření neobejde žádný zkušený kuchař. Navíc obsahuje širokou škálu zdraví prospěšných látek, které působí antibakteriálně a protizánětlivě. Ať už tedy si tedy česnek pěstujete na zahrádce nebo ho kupujete v supermarketu, je důležité ho správně skladovat. Při nevhodném uchovávání velice často dochází k hnití a ke ztrátě chuti a vůně. Kdy česnek sklidit, jak ho správně skladovat a jakých chyb se raději vyvarovat?

 

Pěstování česneku

 

Vypěstovat si domácí česnek zvládne skutečně i naprostý začátečník. Nejdůležitější je správná sadba a dobře načasovaná sklizeň. Česnek navíc můžete sázet jak na jaře, tak během prvních podzimních měsíců – výsadbu tedy stihnete ještě letos. Česnek nejlépe roste v lehké půdě bohaté na humus, k sadbě využívejte pouze zdravé a silné stroužky. Ty vysazujte do hloubky 6 centimetrů. Pak už stačí jen záhonek pokropit dešťovou vodou a máte hotovo. Až do jara se o česnek nemusíte nijak starat. V průběhu léta pak rostlinky zavlažujte a odstraňujte objevující se výhony s pacibulkami.

 

Načasování sklizně je klíčové

 

Kdy je správný čas pro sklizeň česneku? Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Termín sklizně závisí na mnoha faktorech, jako jsou počasí, teploty, odrůdy či lokality. Existuje však několik signálů, podle nichž ideální dobu jednoduše rozpoznáte.

 

Pěstujete-li paličák, zaměřte se zejména na jeho listy. Ty v průběhu léta začnou usychat. Ideální čas pak poznáte, když rostlinám zbývá pět dužnatých listů. Ty mohou být klidně žluté, neměly by však zcela uschnout. Sklízíte-li nepaličák, pak se orientujte podle natě. Jednoduchá poučka říká, že sklízet můžete v okamžiku, kdy se zhruba polovině rostlin nať ohne a položí na zem.

 

Jak sklízet česnek

 

V kyprých půdách můžete česnek vytahovat ze záhonu jet tak přidržením za nať. V těžších půdách si pak můžete pomoci vidlemi. Při sklízení dejte pozor, abyste jednotlivé palice neoťukali o sebe navzájem. Pak se již můžete pustit do sušení.

 

Sušení a skladování česneku

 

Po sklizni je důležité nechat česnek důkladně proschnout, abyste se vyhnuli případnému hnití a plesnivění. Nikdy však nesušte česnek na přímém slunci, došlo by k znehodnocení látek, které česneku dávají charakteristickou vůni a chuť. Ideální je pro vysušení i skladování suché, tmavé a dobře větrané místo, například půda.

 

Česnek skladujte v prostředí s dostatečným prouděním vzduchu, nejlépe tedy česnek uchovávejte zavěšený, například za seschlé natě nebo v síťce. Nezavěšujte však česnek na místa, kde během dne příliš stoupá teplota, optimální je pokojová teplota nebo chladnější prostředí. Česnek však neskladujte dlouhodobě v lednici. Vzduch v ní má vysokou vlhkost, které podporuje kažení česneku.

 

Nakládání do oleje se vyhněte

 

Pokud jste se doslechli o možnosti uchovávat česnek naložený v oleji, vezte, že se nejedná o ideální řešení. Česnek přirozeně obsahuje jen velmi nízké koncentrace kyselin, což potenciálně podporuje růst bakterií Clostridium botulinum. Ty produkují botulotoxin, který způsobuje botulismus, tedy otravu s rizikem smrti.

 

Naopak vhodným řešením je uchování česneku utřeného se solí v lednici. Tak budete mít již prolisovaný česnek vždy po ruce, což vám může usnadnit vaření.

 

Vlnovník česnekový může znehodnotit celou úrodu

 

Máte zkušenosti s vyšeptáváním česneku, kdy jednotlivé stroužky zmatní, scvrkávají se a hnědnou? Na vině je roztoč vlnovník česnekový, který vysává povrchová pletiva této zeleniny. Na jediném stroužku jich přitom může žít až několik tisíc. V současné době navíc neexistuje stoprocentně účinný způsob, jak se tohoto nepříjemného škůdce zbavit. Výhodou však je, že i napaden česnek je bezpečný a je tedy možné ho konzumovat.

 

Jak se vlnovníku zbavit? Někdo doporučuje balení česnekových palic do papíru, účinnost takového opatření však není zdaleka stoprocentní. Vyplatí se proto jednotlivé druhy česneku skladovat odděleně, aby nemohlo dojít k případnému přenosu roztoče. Kupovaný česnek proto nikdy neskladujte v blízkosti toho vypěstovaného. Účinným řešením je skladování česneku při nízkých teplotách do 4 °C, kdy je aktivita tohoto škůdce minimální. V takových podmínkách však často hrozí kažení česneku z jiných příčin, a to kvůli vysoké vlhkosti. Jestliže v česneku roztoč není, jeví se jako nejvhodnější teplota pro skladování kolem 20 stupňů Celsia a vlhkost kolem 60 procent. 

 

Lze česnek zamrazit?

 

Ano, česnek lze skladovat i v mrazáku. V mikrotenovém sáčku vydrží zmražený až rok, a to jak vyloupaný, tak se slupkou. Nevýhoda skladování česneku v mrazáku je však kromě možné ztráty chuti zejména nutnost rozmrazování před použitím. Pokud tedy chcete skladovat česnek v mrazáku, do jednotlivých pytlíčků vždy dejte jen takové množství česneku, které jednorázově spotřebujete.

 

 
 
 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak dlouho vydrží domácí sádlo? Správné skladování a jeho využití v kuchyni

Domácí škvařené sádlo je oblíbenou surovinou v české kuchyni, ale víte, jak dlouho vydrží a jak ho správně uchovávat? Pokud se o něj dobře postaráte, může si uchovat svou kvalitu i několik měsíců. Jak poznat, že se sádlo kazí, a jak ho co nejlépe využít v kuchyni? Přinášíme vám tipy na správné skladování i různé způsoby jeho použití.

Jak se vyhnout potravinovým onemocněním během letních měsíců

Teploty stoupají a lidé začínají trávit více času venku s jídlem, je důležité zajistit, aby vaše potraviny zůstaly bezpečné ke konzumaci. Připravili jsme klíčové tipy, jak se vyhnout onemocněním způsobeným potravinami během léta.

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Co signalizují bílé skvrny na žloutku a můžete taková vejce bezpečně jíst?

Možná jste si už někdy všimli bílých skvrn na vaječném žloutku. Je bezpečné taková vejce konzumovat?

Zkuste skladovat cibuli v mrazáku a už vás nepřekvapí slzy u krájení

Cibule je v kuchyni nezastupitelným pomocníkem, ale její krájení může být pro mnohé nepříjemným zážitkem kvůli slzám, které tento proces často provází. Zajímavým řešením, jak si uchovat cibuli čerstvou na delší dobu a zároveň minimalizovat slzení při jejím krájení, je její uskladnění v mrazáku. Tento článek vás provede důvody, proč zmrazovat cibuli, jak na to, a nabídne tipy, jak z této techniky těžit naplno.

Děláte to taky špatně? Takhle správně uchováte vejce až do Velikonoc

Chcete mít jistotu, že vám vejce vydrží čerstvá až do Velikonoc? Díky osvědčeným trikům z domácností i profesionálních kuchyní to zvládnete snadno. Poradíme vám, jak vejce správně skladovat, jak poznat, že jsou ještě v pořádku, a kdy se jim raději vyhnout.

Lednice nebo spíž? Odborníci prozradili, kde vydrží vejce nejdéle

Myslíte si, že vejce musí hned do lednice? Možná si tím sami zkracujete jejich trvanlivost. Přinášíme praktické rady, co s vejci po nákupu, kdy je opravdu dávat do lednice a jak to dělají profesionálové v kuchyni i babičky na venkově.

Jak oživit starý chléb? Tento jednoduchý trik mu vrátí čerstvost a ušetří plýtvání

Tvrdý a suchý chléb už nemusí končit v koši! S tímto jednoduchým trikem mu vrátíte měkkost a čerstvou chuť, jako by byl právě koupený. Nejenže tak ušetříte peníze, ale také snížíte plýtvání potravinami. Vyzkoušejte osvědčené způsoby, jak starý chléb znovu oživit.

Nemáte vývrtku? Nevadí. Jak otevřít láhev vína bez potřeby vývrtky?

Otevřít lahev vína s korkovou zátkou bez vývrtky může být zapeklitý oříšek. Připravili jsme proto pro vás seznam několika triků, které vám otevírání vína usnadní.

Medvědí česnek vs. běžný česnek: Jaké jsou rozdíly a co je lepší?

Česnek je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni, ale ne každý ví, že existují různé druhy česneku s odlišnými vlastnostmi. Nejznámější jsou dva typy – běžný česnek (Allium sativum) a medvědí česnek (Allium ursinum). Oba mají silnou vůni a výrazné zdravotní benefity, ale jejich chuť, použití a účinky na organismus se liší. Který je tedy lepší a kdy se hodí použít?