E355 - Kyselina adipová

Zvýrazňovač chuti a regulátor kyselosti

  • Stupeň škodlivosti 2 - Syntetická přísada, bez známých vedlejších účinků

Popis E355 - Kyselina adipová

Za normálních podmínek se vyskytuje ve formě bílého krystalického prášku. Používá se k okyselování, úpravě pH nebo též jako látka dodávající potravinám trpkou až kyselou chuť. V přírodě se vyskytuje v rostlinných buňkách a je odolná proti vlhkosti.

Využití E355 - Kyselina adipová

  • Regulátor kyselosti - Jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny
  • Látka zvýrazňující chuť a vůni - Jsou látky, které svou přítomností v potravině zvýrazňují její chuť a vůni

Má široké využití v potravinářství jako například látka upravující pH nebo též jako kypřící látka. Vyznačuje se výraznou okyselující vlastností, díky které dodává potravinám jemnou kyselou chuť. Nalezneme ji v pekařských výrobcích, v dochucovacích směsích, prášků do pečiva, mléčných a masných výrobcích, cukrovinkách, v nápojích, konzervované zelenině a želatinových dezertech.

Účinky E355 - Kyselina adipová na organismus

U látky nebyly zjištěny negativní účinky a látka je považována za bezpečnou. Koncentrovaná slabě dráždí kůži a je mírně toxická.

Stupeň škodlivosti2
Živočišného původuNE
Nevhodné pro dětiNE
Způsobující alergieNE
Škodící zdravíNE
Zakázaná v EU a ČRNE

Tabulka zobrazuje vliv E355 - Kyselina adipová na zdraví člověka


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s.